Okada Izo a híres ronin a sógunátus utolsó korszakában élt. A Hitokiri az ő történetét dolgozza fel. Sajnos nem igazán ismerem a történetet, így nem tudom, mekkora a film valóságalapja. Valószínűleg inkább a legendát dolgozza fel és nem a valóságot.

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet elején a nyomorgó Izo-t láthatjuk, akinek az egyetlen tulajdona a kardja és a páncélja, amit próbál rizsre cserélni. Tudja, hogy ez így nem mehet tovább, ha nem akar éhen halni, el kell adnia a szamuráji címét, vagy bérgyilkosnak kell állnia. Csakhogy ő még soha nem ölt meg senkit, ám egyszer végignézi, ahogy a helyi klán feje Hanpeita Takechi megöli a terület kényérúrát és annak kíséretét. Izo úgy gondolja a gyilkosság neki is menne, sőt még jobban csinálná. A következő jelenetben Izo már a klán embereként jelenik meg.

 

 

 

 

 

 


 

Hamar kiderül, hogy Izo tényleg tehetséges, és rövid úton a klán első számú gyilkológépévé válik. Azonban fegyelmezetlensége és engedetlensége miatt folyamatos összetűzései vannak Takechi-vel.
Tulajdonképpen a film itt veszi fel az igazi stílusát, ugyanis a történet két fő eleme ekkor bontakozik ki: Az első Izo és Takechi ellentéte, amiből, mint mindenki tudja, Izo csak vesztesen jöhet ki. A második, ami a legfontosabb, és ami gyakorlatilag legendássá tette Izo-t, a főszereplő belső vesződése. Izo folyamatos békekeresése végig kiséri a filmet, a jólétért eladta saját magát és azt, ami egy szamurájnak ennél sokkal fontosabb, a becsületét.

 

 

 

 

 

Színészekből, ahogy szereplőkből is, kettőt szeretnék kiemelni: Nakadai Tatsuya elképesztően alakít Takechi szerepében, egyszerűen hátborzongató, a film sztárja, mégis Katsu Shintaro, fantasztikusan játssza el Izo szenvedéseit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A film megjelenésekor egy csapásra újította meg az egész keleti filmművészetet. Addig sose látott brutalitással, realista harcokkal és meglepő őszinteséggel rendelkezik. Csak ajánlani tudom.

Értékelés

Egy tízes skálán: 10

A bejegyzés trackback címe:

https://vagoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr353110518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása