Steven Arthur Younger, egy muszlin vallásra áttért amerikai állampolgár (Michael Sheen),  feltesz egy videót a világhálóra, melyen közli, hogy három nukleáris bombát helyezett el három különböző amerikai nagyvárosban. Amennyiben az USA nem teljesíti követeléseit mindhárom bomba felrobban. A határidő három nap.

A férfi ezután lecövekel egy forgalmas bevásárlóközpont biztonsági kamerája előtt, és várja, hogy elfogják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hadsereg azonnal átveszi az ügyet. Az FBI kapja feladatául a bombák felkutatását. A kutatást Helen Brody ügynök vezeti (Carrie-Anne Moss). A katonaság feladata a fennálló idő alatt minél több információt nyerni a feltételezett merénylőtől. Mivel Younger nem mond semmit, a kormány „H”–hoz, egy tanúvédelem alatt álló specialistához (Samuel L. Jackson) fordul segítségért, aki köztudottan nem válogat az eszközökben.

Várakozásaimmal ellentétben a film nem pörgős akciójelenetekkel operál. Inkább morális síkon közelíti meg a fent ismertetett alapszituációt. A hangsúly a három különböző alapelvet képviselő karakter közötti konfliktus kibontása, melyeknek ütközéspontjában a fizikai eszközökkel való vallatás nagymestere „H” áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik fél a hadsereg, melynek képviselői a köztudatban gerjesztett terrorizmussal szembeni félelemmel az arcukon az emberi jogot megsértve (és a még nem bizonyítottan bűnös jogait megsértve) utasítják „H”-t, hogy szedje ki az információt Youngerből bármi áron. Jellemző momentum, hogy a parancs kiadása után az elöljárók távoznak a kínzóhelyiségből, hogy ne is lássák döntésük következményeit. Érzik, hogy rossz, amit tesznek, úgy gondolják, hogy több millió ember megmentése jogszerűsíti az eljárást, de felelősséget nem vállalnak tettükért.

A másik fél a terrorista, aki nem teljesíthetetlen, és nem rossz dolgokat akar elérni, de rossz eszközökhöz nyúl. Szentül hisz a céljaiban. Szándékosan hagyja, hogy elfogják, és önként vállalja a kínzás megpróbáltatásait. Azt gondolja, célját csak ezekkel a szörnyű tettekkel érheti el, és saját lelkének megnyugtatására vezekelni akar a még el sem követett bűnökért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A harmadik fél Helen Brody ügynök, aki a törvény, és az emberi jogok védelme mellett tör lándzsát. A kezdetektől hangosan tiltakozik „H” módszerei ellen, aki benne látja meg egyedül az emberi érzelem szikráját, és onnantól kezdve ragaszkodik folyamatos jelenlétéhez. Brody ügynök tiltakozása ellenére mindig hagyja, hogy „H” tovább menjen, és egyre drasztikusabb eszközökhöz folyamodjon. Nem tudja félretenni érzelmeit, és azokra az emberekre gondol, akik meghalhatnak, ha Younger nem beszél. Néha még ő is elveszti a fejét, és szikét ragadva a férfinak ront.

„H” az eszköz, aki képes olyan dolgokra, amire mások nem képesek. Ő az, aki a nagy emberek nehéz döntéseit tettekké alakítja. Ő a döntéshozók lelkének tükre, a marionett baba, aminek zsinórjait azok mozgatják, akiknek nincs gyomruk, hogy közvetlenül megtegyék, amit akarnak, de emberi mivoltukat már régen elfeledték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„H” mielőtt továbbmegy, minden lépcsőfok előtt visszaigazolást kér a számára az emberi létet képviselő ügynöknőtől. Neki mindenki bűnös, akiről azt mondják. Brody ügynök pedig képtelen leállítani egészen az utolsó lépcsőfokig, ahol kimondja a film parancsolatát:

„Megállj. Elég volt, hiszen emberi lények vagyunk!”

A film végig tartja az elején felvett tempót, figyelünk folyamatosan, és közben érlelődik bennünk a vélemény, mely a végére vagy megegyezik az alkotók üzenetével, vagy különbözik tőle, de ez igazából lényegtelen. Egy valami a fontos: a mozi elérte, hogy elgondolkodjunk a dolgon.

Intelligens, és szórakoztató alkotás, melyet a rég nem látott arcok (Carrie Ann Moss, Samuel L. Jackson) igencsak feldobnak. A téma fontos, és aktuális, méltatlanul elsüllyesztett film. Erősen ajánlott.

Értékelés

Egy tízes skálán: 9

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr203096845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása